Det är jättemånga som knappast skulle kunna tänka sig livet utan.
Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Sackarin är ett av många exempel på sötningsmedel man kan använda med gott samvete.
Dock sackarin är verkligen icke det enda eller ens det effektivaste alterntivet för vanligt socker.
För mer än hundar år sedan började man använda sackarin som sötningsmedel mest i kaffe och te Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
En orsak till att sackarinet är populärt bland diabetiker. Själva sötningseffekten ligger på cirka 500 gånger mer än socker men inte alla som tycker om den metaliska, lite kemiska smaken.
Det finns dock andra alternativ och vill man använda ett bra sötningsmedel som smakar riktigt gott så kan man testa Sukralos som i stort sett är helt fritt från kalorier.
Sukralos ger också cirka 500 ggr sötare effekt och man kan dessutom hetta upp det så det är mycket lämpligt till bakning. Sukralos är gjort av socker, det är därför det smakar som socker. Inte lika starkt sötningseffekt har Cyklamat.Cyklamat är egentligen ett samlingsnamn för lite olika salter som används för sötning och har cirka 40 ggr mer sötninsgeffekt än socker.
På senare år har Aspartam blivit känt som ett sötningsmedel, det är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. När ser en produkt som marknadsförs som “bantningssötmedel” eller sockerfri sötning är det förmodligen Aspartam den innehåller,
Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.
Förutom de articifiella kan man finna också helt naturliga och dessa är mycket populära
Man har varnat för överdrivet användande av speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan.
Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
Stevia säljs bland annat i form av sötströ som är som strösocker med den skillnaden att Stevia är så mycket nyttigare. Sötning med Stevia sötströ ger 18 gånger starkare sötning än strösocker.
Problemet med Stevia är att det har en lätt oangenäm bismak av lakrits. Tillverkare av Stevia sötmedel har försökt att blanda i annat för att dölja bismaken, men det har inte lyckats så bra.
Ett alternativ till sötningsmedel är det naturliga Erytritol som finns i päron och äpplen. Smakar som socker och ser dessutom som socker. Kommer på hedrande 2:a plats i smak efter Sukralos.
Det kan vara svårt eller omöjligt att hitta Sukralos eller Erytritol i de vanliga butikerna men från e-butikerna prisad.se och allt-fraktfritt.se kan du alltid beställa dem.
Det kan vara skönt att veta vad gäller de articifiella sötningsmedel att man ska stoppa i sig kopiösa mängder för att det ska vara farligt.
Om du inte gillar smaken av de naturliga sötningsmedlen kan du alltid prova att söta med sackarin eller Sukralos. Det är din egen smakupplevelse som bör avgöra vilken som ska bli din favorit.