En dryck som har varit rätt så mytomspunnen är absinten som faktiskt har varit förbjuden i somliga länder. I Sverige har man jämt kunna dricka absint som är en dryck baserad på anis, fänkål och malört. Men drycken har varit ganska populär under tidernas gång och det är icke allihopa som tycker om den rätt så beska smaken.
Ett annat namn på absint är den gröna fen och under detta namnet så finns det en hel del berättelser om dryckens potens. Man menade faktiskt att den kunde vara besatt på något vis då det verkade som att de som drack absinten blev galna. Ett exempel på detta är konstnären Van Gogh som ska ha skurit av sig sitt öra efter att ha druckit från den gröna fen.
Men nu finns det förstås de som menar att konstnärer som Van Gogh troligtvis blev lite tokiga av att blanda sina egna färger med farliga ämnen och att man knappast kan skylla på absinten för detta. Du kan alltså skaffa malört, tujon samt framställa egen grön sprit utan oro för att du skulle bli dåraktig av detta.
Göra egna drinkar med absint med rätt redskap
Tänk på att du behöver rätt verktyg för att tillverka din egen absint. Man kan använda sig av absintessenser (Prestige har en hel serie Absint med äkta tujon, dessa är jättebra, finns på hembryggning.se, https://allt-fraktfritt.se/absinthe-set-och-tillbehor.html, Tradera mfl.) som består av örterna som man är ute efter, och så gäller det att ha en ihålig absint sked för att få sötman i drycken. Om det icke blir en aning sött så är det besvärligt att intaga absinten.
Den absinthe Sverige kan bjuda på är vanligtvis hemmagjord och det betyder att det blir så bra som man gör det. Med rätt redskap och god balans mellan ingredienserna så ska man kunna få till en dryck som kommer att lämna avtryck. Det blir helt enkelt svensk absinth i din egen tappning.
Man kan blanda i ytterligare örter men detta blir en aning överkurs för den som är ny på att blanda egna drinkar. Håll dig till de ursprungliga ingredienserna då du tillreder för första gången. Tujon är den ingrediens som du icke vill missa då det är den som antas giva effekten som man får av den här drycken. Tujonen kan sannerligen vara dödlig men ej i den dos som man använder i absinten.
Det är inte absinten som är riskabel utan alkoholen i drycken
Något som man måste fatta då det handlar om den här typen av drycker är att det minsann är alkoholen som är den farligaste ingrediensen. Om man blandar ihop absint och bjuder vänner på någon gång alltemellanåt så är det totalt säkert att dricka men om man gör det till vana att dricka absinten till frukost, lunch och middagsmål så kan det bli besvär.
Dagens absinter är också fria från färgämnen som kan vara farliga så man kan inte anföra att den gröna fen är detsamma som den en gång var. Håll bara koll på hur mycket du dricker och var aktsam med att ge för mycket till folk som har en aning bekymmer med sin alkoholkonsumtion.