Saltet har flera bra effekter samt funktioner. En av dessa är den avfuktande effekten som man kan ha ett stort behov av i förråd såväl som i båtar som ska ligga på land under vintern. När man använder saltet som en torrboll och gör den själv fyller man bara på en tom boll med kalciumklorid eller enbart en hink som man fyller med salt och ett durkslag.
Skapa en egen torrboll som har kalciumklorid och få effektivavfuktning.
När man bestämmer sig för att göra egna torrbollar för båten eller förråd så är det först och främst viktigt att man skaffar rätt salt. En del blandar ihop begreppen och tror att vanligt vägsalt ska fungera bra, men det gör det icke. Vill man få en bra torrboll ska man inte använda vägsalt som är natriumklorid, för det blir ingen bra torrboll.
Man måste alltså köpa kalciumklorid eller alternativt magnesiumklorid som också kan fungera för avfuktning på ett effektivt vis. Till en bra torrboll går det åt rätt mycket salt, så då gäller det att man kan få ett bra pris på saltet.’ Ett tips är att du ska söka på webben efter saltet då den mängd vi talar om kan bli svår att hitta och vara alldeles för dyr
Om du ska göra en hemmagjord torrboll ta ett tygstycke stort nog för 10 kilo salt, gör en boll av det och knyt ihop innan du hänger upp den. Man bör placera en hink under detta för den fukt som kommer att samlas och droppa. Du kan annars prova att lägga ett durkslag i en hink och sedan fylla saltet i durkslaget.
Chansen finns att utrymmet som ska avfuktas kräver fler torrrbollar för att ge en bra avfuktning. Detta kan säkert betyda att torkningen blir mer effektiv men är en avvägning av dina kostnader.
Kalciumklorid används även till att sätta smak.
Det är ett naturligt krav att kalciumklorid som används vid all livsmedelshantering måste vara av livsmedelskvalitet.
För att saltet ska vara av livsmedelskvalitet ska det ha beteckningen e509. Eftersom detta är ett extremt salt salt har det lite speciella användningsområden. Man kan till exempel använda det som ett bryggsalt för att göra öl.
Det ger då en saltare smak samtidigt som balansen hos ölet påverkas av kalciumet och ger en stabilare smakupplevelse. Inte bara bryggerier har glädje av – och nyttjar dessa effekter, även hemmabryggaren har möjlighet att brygga ett öl som smakar bättre.
Oavsett om man ska använda kalciumklorid i livsmedelshantering eller göra torrbollar bör man kolla på Internet vilka priser som gäller. På internet hittar man som vanligt saltet till mycket bra priser och med god kvalitet.
Livsmedelskvalitet finns i hembryggbutiker som hembryggning.se och på prisad.se och allt-fraktfritt.se och ibland på Tradera.